{ "title": "İspanyol Omleti", "image": "https://www.omlet.gen.tr/images/ispanyol-omleti-8796.jpg", "date": "19.01.2024 22:38:15", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "İspanyol Omleti, Omlet İspanya'dan ve Japonya'ya kadar ABD'ne kadar dünyanın pek çok köşesinde sevilerek yapılan bir tür yiyecektir. Ana malzemesi yumurta ve süttür. Yumurta A vitamini, demir, fosfor, çinko, folik asit, protein bakımından zengin bir besindir. İçerisine birbirinden farklı lezzette malzemeler konularak hazırlanabilir. Her yörenin kendine özgü lezzetleri vardır. Omlet denilince ilk akla gelen İspanyollardır. Birbirinden lezzetli omlet tarifleri genellikle İspanyol mutfağı sayesinde mutfağımıza ulaşmıştır. İspanyol omleti bilindik patatesli omlete çok benzer. Diğer bir adı patates pizzası olarak da bilinir. Aralarındaki tek fark içerisinde kuru soğan kullanılıyor olmasıdır. Fakat omleti omlet yapan en önemli unsurlardan bir tanesinin de bu kuru soğan olduğu savunulmaktadır. Onun haricinde hazırlanışı ve pişirilmesinde bir farklılık yoktur. Zahmetli gibi görünse de çok fazla zaman kaybettirmez. Kısa sürede hazırlanabilir. Genelde sabah kahvaltılarında tercih edilir. Oldukça doyurucudur. Kahvaltıya gelen misafirler için güzel bir seçenektir.

İspanyol Omleti İçin Gerekli Malzemeleri
İspanyol Omleti Nasıl Yapılır?

İspanyol omletine patates hazırlığı ile başlanır. Patatesler kabukları soyularak iyice yıkanır. Daha sonra küçük küpler halinde doğranır ve tuzla harmanlanır. Genişçe bir tavaya 1 çay bardağı zeytinyağı konularak, patatesler pişirilmeye başlanır. Patatesler sotelenirken diğer bir yandan omlet karışımı hazırlanır. Bunun için derin bir kâseye yumurtalar kırılır. İçerisine tuz, karabiber ve süt eklenerek çırpıcı yardımıyla karıştırılır. Yumurta ne kadar çok çırpılır ise pişerken kabarması da o derece çok olacaktır. Kızaran patatesler havlu kâğıt serili tabağa alınır ve yağını salması için beklenir. Yağını salan patatesler omlet karışımına dahil edilir. Ayrı bir yerde kuru soğan ince şekilde yemeklik olarak doğranır. Küçük bir tavada biraz zeytinyağı ile pişirilmeye başlanır. Soğanlarda pişince omlet karışımına dahil edilir. Daha sonra geniş bir tavaya biraz zeytinyağı konularak, kızdıktan sonra içerisine omlet karışımı dökülür. Omlet yaparken yapışmaz yüzey tava tercih edilmelidir. Tava büyüklüğüne göre karışım ikiye bölünerek iki seferde de pişirilebilir. Karışım döküldükten sonra tava biraz sallanarak omletin tavanın her tarafına eşit olarak yayılması sağlanır. İspanyol omleti kısık ateşte altı kızarana kadar yaklaşık 2-3 dakika kadar pişirilir. Patatesler daha önceden kızardığı için sadece yumurtaların pişmesi yeterli olacaktır. Daha sonra ıspatula yardımıyla omletin diğer tarafı çevrilir. Çevirme işleminde omletin parçalanmaması için oldukça dikkatli olmak gerekir. Diğer tarafı da aynı şekilde kızarınca tava ocaktan alınır. İspanyol omleti servis tabağına alınır ve istenilen şekilde dilimlenerek servis yapılır.

Afiyet Olsun.
" } ] }